Haber

Bodrum’da su krizi

Bodrum’da su krizi

Dünyaca ünlü tatil beldesi Bodrum’a içme ve kullanma suyu sağlayan Bodrum Mumcular ve Milas Geyik Barajlarında geçen yılın şubat ayına göre su seviyesinde yüzde 50 azalma var.

MUĞLA – Aralık, Ocak ve Şubat ayları son yılların en kurak ayları yaşanırken, geçen yıl Şubat ayı sonunda yüzde 88-89 olan doluluk oranı özellikle Muğla bölgesindeki barajlarda yüzde 47. Bodrum’un içme ve kullanma suyunun karşılandığı Mumcular ve Geyik Barajı. .

Geyik Barajı yüzde 47 seviyesinde

37 milyon 810 bin m3 su tutma hacmine sahip Bodrum’un içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan Geyik Barajı’nda geçen yıl şubat ayı sonunda yüzde 88 doluluk varken, bu yıl su miktarı yüzde 88 azaldı. 19 milyon 500 bin M3 ve yüzde 47. 17 milyon 530 bin M3 su tutma hacmine sahip olan Bodrum Mumcular Barajı’nın 2022 yılı Şubat ayında yüzde 89 olan doluluk oranı bu yıl yüzde 48’e geriledi. Menteşe’de sulama amaçlı kullanılan Bayır Barajı’nın doluluk oranı yüzde 99 olarak ölçüldü.

Eşen HES barajının doluluk oranı yüzde 25’e düştü.

27 milyon 170 bin M3 su tutma hacmine sahip olan Akgedik Barajı’nda geçen yıl şubat ayı sonunda yüzde 81 doluluk varken bu yıl bu oran yüzde 51’e geriledi. Fethiye Eşen HES Barajı geçen yıl şubat ayı sonunda yüzde 70 doluluğa ulaşırken bu yıl bu oran yüzde 25’e çıktı.

Yazın yağmur yağmazsa Bodrum’un suyu bitebilir

Türkiye’nin en değerli turizm sanat, siyaset, iş ve spor Dünyadan birçok ünlünün konakladığı Bodrum’un içme ve kullanma suyunun karşılandığı iki barajın doluluk oranı geçen yılın şubat ayına göre yüzde 50 azaldı. Kayıtlarda yerleşik nüfusu yaklaşık 180 bin kişi olarak görünen, ikinci evlerle nüfusu ikiye hatta üçe katlanan ve pandemi döneminde gelip yerleşen ve Muğla’yı dikkate almayan Bodrum, yaz aylarında yaz aylarında 2 milyon nüfusa ulaşacak. yerli ve yabancı turistler. Kuraklık böyle devam ederse turizm kenti Bodrum yaz aylarında susuz kalma tehlikesiyle karşı karşıya.

Akköprü HES barajında ​​sorun yok

Muğla’nın Dalaman ilçesinde sulama, kullanım ve enerji üretiminin yapıldığı Akköprü HES barajının geçen yıl şubat ayında yüzde 86 olan doluluk oranı bu yıl yüzde 6 azalarak yüzde 80’e geriledi. Dalaman Akköprü HES, Muğla’da kritik seviyede olmayan tek barajdır. Barajda 336 milyon 100 bin M3 su var.

“İstanbul’a yağmur yağmazsa ciddi sorunlar bekliyor”

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Kaynakları Bölümü Öğretim Üyesi ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Merkez Müdürü Doç. Ceyhun Özçelik, geçen yıl yüzde 90’larda olan İstanbul barajlarının bu yıl yüzde 30-35’lere düştüğünü açıkladı. Özçelik, “Mart ayına girdiğimiz bu günlerde bahar ayının prestiji önemli bir yağış konusu değil. İlk 3-4 ay yağışlara baktığımızda yüzde 50’lere varan yağışsızlık var. ülke genelinde bu etkilerin en yaygın olanları marmara, iç anadolu ve doğu anadolu’dur.bölgenin sıkıntılı olduğunu söyleyebilirim.yağışların az olması direk rezervuarlarımızı etkiliyor.metropollerimizde içme suyu ile ilgili önemli sıkıntılar yaşanacak gibi görünüyor İstanbul örneğinde geçen yıl bu dönemde yüzde 90 civarında olan rezervuar doluluk oranı prestijiyle bugün yüzde 30’lara kadar düştü.Türkiye’deki su sıkıntısı karasal su kaynaklarında da kendini gösterecek. Bu nedenle yaz aylarında önemli konularımız olacağını düşünüyorum” dedi.

Bodrum susuzlukla karşı karşıya

Yaz aylarında nüfusu 2 milyon olan Bodrum için kurak kış aylarının ciddi tehlike oluşturduğunu belirten Özçelik, “İzmir ve turizm bölgemiz Bodrum’da da benzer etkiler var. Ancak bu bölgelerin nüfus etkilerini düşündüğümüzde İstanbul’dan daha şanslılar diyebilirim.Bodrum’da özellikle içme suyu sağlayan iki önemli bar var.Biri Geyik, diğeri Mumcular barajı.Bu barajlardan Geyik Barajında ​​su seviyesi yüzde 87 olan Geçen yıl şubat ayı sonunda yüzde 47-46’ya gerileyen Doluluk oranı, geçen yıl bu dönemde yüzde 48’e geriledi. Yaz aylarında içme suyu temininde önemli sıkıntılar yaşanacak gibi görünüyor” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu