Yaşam

Necip Fazıl Kısakürek Usta Esenler’de anıldı

Esenler Belediyesi, Türk edebiyatında eserleri ve sözleriyle derin izler bırakan usta Necip Fazıl Kısakürek’i vefatının 40. yılında çeşitli etkinliklerle anıyor. Anma etkinlikleri, Kısakürek’in Eyüp Sultan Mezarlığı’ndaki türbesinin ziyaret edilmesiyle başladı. Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlenen “Sultanü’ş Şuara Necip Fazıl Kısakürek” anma programları kapsamında “Bir Gençlik” konulu panel düzenlendi. Moderatörlüğünü Ercan Yılmaz’ın yaptığı panele Yağız Gönüller, Meryem Kılıç ve Serhat Demirel konuşmacı olarak katıldı.

Panelin ardından Esenler’de liselerde okuyan gençlerin katıldığı “Liselerarası Necip Fazıl Kısakürek Şiir Okuma Yarışması”nın ödül töreni gerçekleştirildi. Anma programları kapsamında Necip Fazıl Kısakürek’in farklı dönemlerde çıkardığı Büyük Doğu Dergisi’nin kapak ve iç yazılarından oluşan 25 çalışmanın yer aldığı “Büyük Doğu” standı meraklılarının ilgisine sunuldu. Senaryosunu Necip Fazıl’ın yazdığı Reis Beyefendi’nin gösterimi de Esenler’de ilk kez hayata geçirilen Kısa Sinema ve Belgesel Salonu’nda sinemaseverlerle buluştu. Filmin yönetmeni Mesut Uçan, gösterim öncesi sinemanın hikayesini izleyicilerle paylaştı.

BÜYÜK BİR ŞAİR DAHİ

Panelin moderatörlüğünü yapan Ercan Yılmaz, Necip Fazıl’ı konu alan bir programda yer almaktan çok mutlu olduğunu belirtti. “Yalnız Türk edebiyatının değil dünya edebiyatının da büyük şairlerinden bahsediyoruz. Necip Fazıl, Türk edebiyatının eşsiz şairlerinden biridir. Özellikle 1934 öncesi şiirleri. 34 yılından sonra şiirlerinin muhtevası, üslubu ve yönü değişir. Tabi bunların hepsini bir bütün olarak değerlendirmek gerekiyor. Necip Fazıl büyük bir şair dehasıdır”söz konusu.

BUGÜNÜN GENÇLERİ İÇİN ÇOK ŞEY SÖYLÜYOR

Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü:

“Necip Fazıl’ın ‘İnsan Yaratmak’ adlı eseri de muhteşem bir eser. 24 yıllık edebiyat öğretmeniyim. Çalıştığım tüm okullarda bu oyunu defalarca oynadık. Bu nedenle bu oyunun gençlerin hayatlarını nasıl değiştirdiğini ve onlara nasıl yön verdiğini çok iyi biliyorum. Bu açıdan Necip Fazıl’a gerçekten şükran borçluyuz. rahmetle anıyoruz. Benim için çok değerli bir kitabı daha var: Sıkıntı. Bâbıâli, kendi hayatından kesitler içeren, gençlik dönemini, geçirdiği dönüşümleri, değişimleri, bunalımları, yönelişleri ve farklı yerlerde misyon edindiği yaşamını kendi ağzıyla anlatan harika bir kitap. Bu üç eser bir gencin hayatını değiştirebilecek eserlerdir. Necip Fazıl’ın insanı değiştirmeyi ve dönüştürmeyi hedefleyen bir tarzı var. Buna yönelik bir çaba da var. Bu nedenle bugünün ve yarının gençlerine çok şey söylüyor.”

FİKİRLERİ TÜM İŞLERİNE İLHAM VERDİ

Panelde Necip Fazıl’ın tefekkür yönünü ele alan Meryem Kılıç, “Düşüncesi tüm eserlerine nüfuz ediyor. Sadece düşünce dünyasından bahsedeceğim ama fikirleri tüm eserlerine nüfuz etti. Tiyatro yazarlığı, öykü, söylev vb. her alandaki çalışmalarında kararlılığını ve ideallerini görüyoruz. Bütüncül olarak değerlendirilebilecek oldukça karmaşık ve dolu bir programdı. Panelin konusu da çok güzel ve genç arkadaşlarımıza hitap ediyor.”ifadelerini kullandı.

TÜRK ŞİİRİNİN YOLCULUĞUNU DEĞİŞTİRDİ

Panelin bir diğer konuşmacısı Serhat Demirel, Necip Fazıl hakkında konuşulacak çok şey olduğunu belirtti. “Çok kararlı bir kişilik. 2004 yılında ustanın oğlu Mehmet Kısakürek ile ekip olarak TRT için hazırladığımız bir belgesel vardı. O belgesel yapımında bizzat yer aldım. O vesileyle ustayı daha yakından tanıma fırsatım oldu. Necip Fazıl’ı o zamandan beri daha derin keşfettim diyebilirim. Türk şiirinin seyrini değiştiren bir şair olduğuna inanıyorum. Onun tasavvufi ve metafizik yönelimi Türk şiirinde göremediğimiz bir derinliği ortaya çıkarmış ve ondan sonra Ziya Osman Saba gibi onun iznine uyan şairler bunu devam ettirmiştir. Necip Fazıl Kısakürek’i Türk şiirini modernleştiren ve bunu yaparken geleneği, maneviyatı ve hakikat arayışını ön planda tutan baş şair olarak görüyorum.”dedi.

30. YAŞ DÖNÜM NOKTASI OLDU

Yağız Gönüller de 30 yaşının Necip Fazıl için bir dönüm noktası olduğunu kaydetti. “30 yaşına kadar Necip Fazıl’ın bir hayatı var. Bu dönemde biraz daha gençlik heyecanının olduğunu görüyoruz. Necip Fazıl, 30 yaşından sonra bir dönüm noktası yaşadı. Büyük yazarlarımızı hem ölüm yıldönümlerinde hem de doğum yıldönümlerinde anmak, edebiyatımız için kaçırılmayacak bir fırsattır. Bunu hem gençlerle hem de yazarlarla buluşturmak çok önemli. Esenler Belediyesi bunu uzun süredir yapıyor.”açıklamalarda bulundu.

FİLMİ ÇEKMEYE ORTAOKULDA KARAR VERDİM.

“Sultanü’ş Şuara Necip Fazıl Kısakürek vefatının 40. yılında” Anma programları kapsamında Esenler’de ilk kez hayata geçirilen Kısa Sinema ve Belgesel Salonu’nda Necip Fazıl Kısakürek’in Reis Beyefendi filmi gösterildi. Sinema yönetmeni Mesut Uçan, filmi sinemaseverlerle birlikte izledi ve soruları yanıtladı. uçan, “Necip Fazıl, eserleriyle ruhumuzu şekillendirdi. Eserlerinde, medeniyetimizin damıtılmış bir hakikat tasavvuru görüyoruz. Toplumu ve gençliği şekillendirmek için çok mücadele etmiş bir kahramandır.Sinemanın oluşum süreci hakkında şunları söyledi:

“Reis Bey’i vurma fikri ortaokuldayken aklımdaydı. Senaryoyu kafamda kurduğum için 4 saatte yazdım. Filmi 1988 yılında çektik ama yine de severek ve severek izlenen bir film. Bu filmin büyüsü var. Bu film merhamet duygusunu çok iyi aktarıyor. Ustanın eserlerini film ve dizi olarak yansıtmak durumundayız. Reis Bey filminin çok önemli bir noktada durduğunu söylemeliyim.”

USTA’NIN Bestelenmiş Şiirlerinden KONSER

Anma etkinlikleri, Necip Fazıl’ın bestelediği şiirlerin seslendirileceği Rüzgarlı Tepe’nin Çocukları konseri ile sona erecek. Konser, saat 20:00’de Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleşecek.

reyhanliajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu